10 Липня 2020

Медичне обслуговування у закладі дошкільної освіти здійснюється відповідно до:

· Закону України «Про дошкільну освіту» (ст. 34);

· Положення про дошкільний навчальний заклад (п. 30 – 32, 40);

· Постанова кабінету Міністрів України від 14.06.2002 №826 “Порядок медичного обслуговування дітей у дошкільних навчальних закладах”,

· Спільний наказ МОН та МОЗ України від 30.08.2005  № 432/496 “Про удосконалення організації медичного обслуговування дітей у дошкільному навчальному закладі”,

· Статут закладу дошкільної освіти

. Наказ МОЗ України від 24.03.2016 №234 “Про затвердження Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів”,

. Спільний наказ МОН та МОЗ України від 17.04.2016 №298/227 “Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчвльних закладах” (із змінами) 

В закладі діти забезпечені постійним медичним обслуговуванням на безоплатній основі.    

        Медичне обслуговування дітей здійснюється штатним середнім медичним персоналом:

– сестра медична старша – Погуляй Лілія Володимирівна.

– сестра медична з дієтичного харчування – Шапка Олена Миколаївна 

У своїй роботі сестри медичні керуються чинним законодавством, нормативно-правовими актами органів охорони здоров’я, освіти та науки.

 

 

Десять порад батькам від медичної сестри

Порада 1. З усіх питань щодо здоров’я вашої дитини слід звертатися до лікаря-педіатра, який призначає лікування або при необхідності направляє дитину на обстеження до інших лікарів-фахівців. В особливих випадках, щоб не було затримки термінів початку лікування, при появі перших характерних ознак захворювань рекомендується відразу звертатися до фахівця в даній галузі медицини.

Порада 2. Якщо ви помічаєте, що ваша дитина у колі своїх однолітків відрізняється незручністю рухів, поганою промовою, якщо у неї бувають непритомність, запаморочення, головні болі, блювота, її закачує у транспорті, необхідно проконсультувати дитину у невропатолога.

Порада 3. Зверніть увагу на поведінку дитини: надмірна рухливість, гіперзбудливість або, навпаки, млявість, стомлюваність, плаксивість, страхи, порушений сон, нав’язливі руху – це найбільш поширені симптоми психічної напруги ще слабкої нервової системи дитини-дошкільника. При появі цих ознак обов’язково слід показати дитину дитячому психіатру.

Порада 4. Ваша дитина часто перепитує або не завжди реагує на звернену до неї мову, у неї бувають часті ангіни, втрата голосу, кашель, постійний нежить, якщо дитина спить з відкритим ротом, хропе уві сні, гугнявить при розмові – проконсультуйте дитину у ЛОР-лікаря ( отоларинголога).

Порада 5. Якщо у дитини поганий апетит, часто виникає нудота, блювота, порушення стільця (запор, рідкий стілець), болі в животі (до їжі, після їжі), слід звернутися за кваліфікованою допомогою до лікаря-гастроентеролога.

Порада 6. Звернення за консультацією лікаря-алерголога необхідно в тих випадках, якщо в дошкільному періоді у дитини виникає реакція (висип, набряк, утруднене дихання, раптовий нежить, чхання) на якусь їжу, запахи, пилок квітів, ліки, щеплення.

Порада 7. Запалення шкіри на різних ділянках тіла (частіше на руках і ногах), що супроводжується почервонінням, сверблячкою, лущенням, ексудацією – можливо, це ознаки хронічного дерматиту або екземи, вилікувати які допоможе лікар-дерматолог. До дерматолога слід звертатися за будь-яких видимих ​​змін стану шкірних покривів, нігтів, волосся.

Порада 8. Якщо ви помічаєте, що дитина прищурює повіки, коли розглядає віддалені предмети, або низько нахиляється над листом альбому або книги, близько сідає до екрану телевізора, якщо вона здалеку (з відстані 5 метрів) не розрізняє дрібні (до 1 см в діаметрі) предмети, необхідно перевірити гостроту зору вашої дитини – зверніться до окуліста (офтальмолога).

Порада 9. Постійно звертайте увагу на поставу дитини: при ходьбі вона сутулиться, у неї одне плече нижче іншого, лопатки сильно виступають при випрямленій спині; сидячи на стільці, вона помітно прогинається в ту чи іншу сторону, намагається часто міняти позу, низько нахиляється (майже лягає на стіл) під час малювання і т.п. – Обстеження стану хребта повинен зробити фахівець-ортопед.

Порада 10. Не забувайте про необхідність обов’язкових профілактичних оглядів вашої дитини наступними фахівцями: ендокринологом (попередження захворювань щитовидної залози, діабету, ожиріння, порушень росту), хірургом (виявлення вроджених аномалій), стоматологом (виявлення і лікування карієсу), кардіологом (діагностика порушень функції серця і судин ), логопедом (порушення мови і сприйняття звуків).

КОНСУЛЬТАЦІЇ  ДЛЯ  БАТЬКІВ

ЯКІ  ПРОДУКТИ ВЖИВАТИ  ЩОБ  ЗДОРОВУ  УСМІШКУ  МАТИ

v    ВІТАМІН  Д  Стимулює засвоєння кальцію з відкладанням його у кістках, зокрема в зубах. Виробляється в організмі під впливом ультрафіолетових променів і міститься в трісці, палтусі, пшениці, яєчному жовтку, авокадо, олії.

 v    ВІТАМІН  С Поліпшує здатність організму засвоювати кальцій, має протизапальну дію. За тривалої недостатності цього вітаміну в організмі виникає цинга – захворювання, за якого кровоточать ясна та випадають зуби. Міститься в шипшині, чорній смородині, червоному перцю, солодкому перцю, хроні, цитрусових, щавлі, суниці, редисці, агрусі, капусті білокачанній, помідорах, картоплі, броколі, манго, петрушці, яблуках, абрикосах, шпинаті.

 v    ВІТАМІН  В Сприяє зміцнинню структури зубів та ясен, бере участь в обмінних процесах. Міститься в пророщеному зерні, горіхах волоських, фундуці, шпинаті, картоплі, моркві, капусті білокачанній, помідорах, полуниці, черешні, апельсинах, лимонах, м’ясі, молочних продуктах, яйцях курячих, бобах.

 v    КАЛЬЦІЙ   Ca  Основний будівельний матеріал для зубів. Міститься  в молочних продуктах, м’ясі, рибі, та морепродуктах, горіхах, зелені, капусті білокачанній, бобових, зелених овочах

 v    ФОСФОР  Р   Сприяє зміцненню зубів. Продукти харчування, у яких він міститься: м’ясо, риба, зокрема лосось, сардини, печінка тріски, креветки, горіхи волоські, вівсяна каша, житній хліб, сочевиця, соя, пророщена пшениця, зелень, груші, молочні продукти.

 v    ФТОР  F  Бере участь у процесах формування зубної емалі та дентину – міцної кісткоподібної тканини, яка лежить в основі зуба. Міститься в питній воді, кухонній солі, морській рибі, хлібі з борошна грубого помелу, чорному чаю, горіхах, цибулі ріпчастій, картоплі, яблуках, грейфруті, рисі, шпинаті, курятині, молоці, яйцях курячих.

 v    ЦИНК  Zn  Сприяє загоєнню ран, а також запобігає інфекціям, які викликають    запалення ясен. Продукти харчування, у яких він міститься: омари, мідії, лосось, свинина, яловичина, індичка, курятина, арахіс, бобові, коричневий рис, хліб із цільної пшениці.

«ВІТАМІННА  БОМБА» 

для дітей

Готуйте дитячий організм до зими влітку. Адже це сезон розмаїття натуральних вітамінів: овочів, фруктів та ягід. Лікарі пропонують готувати з них «вітамінну бомбу» – фреші.

v   АПЕЛЬСИНОВИЙ  Завдяки вмісту каротиноїдів, вітаміну С, фолієвої  кислоти, незамінних амінокислот, апельсиновим фрешем лікують і здійснюють профілактику застуди й авітамінозу. Він зміцнює судини, поліпшує травлення, активізує роботу головного мозку, спалює жири, підвищує імунітет.Коли дитина вживає апельсиновий фреш, то у неї значно зменшується ризик подагри, захворювання нирок і легеь, запалення суглобів, ясен і шкіри, анемії та інших захворювань крові, фізичне виснаження.

v   ЯБЛУЧНИЙ  У ньому чимало заліза, вітамінів А, групи В, С, Е. Лікарі рекомендують яблучний фреш для поліпшення розумової діяльності, під час стресу, анемії, захворювань бронхів чи легень, ожиріння. Він зміцнить серцево-судинну систему дитини, поліпшить роботу органів дихання.

v   МОРКВЯНИЙ  Найліпше джерело каротину (провітаміну А), вітамінів В,С,Д,Е, нікотинової кислоти, мікроелементів: заліза, селену, макроелементів: фосфору, магнію, кальцію. Якщо регулярно вживати  морквяний фреш, то організм швидше заживлятиме виразки і навіть ліквідуватиме злоякісні пухлини, формуватиме імунітет і налагодить роботу кишківника. Лікарі рекомендують давати його дитині для поліпшення гостроти зору і лікування захворювань очей, як-то кон’юктивіт й офтальмія.

v   ГРУШЕВИЙ  Грушевий  фреш поліпшує настрій. Також він зв’язує  токсинни, важкі метали та виводить їх із організму. У ньому чимало природного цукру та клітковини, тож він ще й поживний, поліпшує травлення і нормалізує роботу кішківника. Грушевий фреш має бактерицидний, протизапальний, жарознижувальний, сечогінний ефекти, тож його застосовують у лікуванні застуди, циститу, захворювань нирок чи системи кровообігу.

 

v   ГРАНАТОВИЙ  Містить чимало антиоксидантів, завдяки чому зміцнює імунітет, підвищує стресостійкість організму дитини і скорочує ризик онкозахворювань. Гранатовий фреш поліпшує травлення, знімає біль, нормалізує температуру тіла й артеріальний тиск.

 

ГОТУЄМО   НАТУРАЛЬНИЙ   ЙОГУРТ   УДОМА

Три компоненти натурального йогурта:

молоко

болгарська паличка (Lactobacillus  bulgaricus)

термофільний молочнокислий стрептокок (Streptococcus thermophiles)

Ці молочнокислі бактерії збагачують мікрофлору кішківника, пригничують розмноження патогенних мікроорганізмів у ньому, зміцнюють місцевий імунітет, стимулюють засвоєння білків і вітамінів.

Вам знадобиться:

  • Молоко (свіже пастерізоване, з невеликим строком придатності). Не варто робити йогурт на стерилізованому молоці, оскільки воно не имістить вітамінів.
  • Суха закваска ( болгарська паличка й термофільний стрептокок). Купуємо в аптеці. Можна використовувати «дитячий» йогурт без наповнювачів (1уп. на 1л)
  • Термос

ПРИГОТУВАННЯ:

  •     Розводимо закваску склянкою теплого молока
  •      Переливаємо закваску в термос
  •      Витримуємо в теплому місті 45 хвилин
  •     Кип’ятимо молоко, знімаємо з нього пінку та охолоджуємо до температури+ 45оС
  •     Додаємо закваску  в кип’ячене молоко (1стол.л. закваски  на 1 л молока)
  •     Витримуємо в теплому місті 30 хвилин. Що довше, то кислішим буде йогурт.

Коли сквашуєте йогурт, то за можливості не перемішуйте, не відкривайте й не струшуйте його.

Експерти радять зберігати натуральний йогурт у холодильнику за температури +2 +6оС не більше 72годин.

«ВОСКОВІ»  ЯБЛУКА  ТА  СИНІЙ  СИР

Діти частенько під час прогулянок просять у батьків купити щось смачненьке. Схопили в магазині сирок у найбарвистішій упаковці чи яблуко, що у ліпшому випадку витерли об одяг, та й побігли далі гойдатися?

ДОСЛІД № 

 Беремо яблуко, кладемо його у блюдце, зверху поливаємо гарячою водою. Бачимо, що з яблука повільно змивається біла плівка. Що це за плівка? Від високої температури   води із шкіри яблука плавиться і змивається віск. Ним постачальники фруктів обробляють яблука, аби вони мали привабливий для споживача вигляд. Штучний віск не засвоюється людським організмом і його часточки накопичуються у кишківнику. Тож у майбутньому це призведе до захворювань шлунково-кишкового тракту.

РОБИМО  ВИСНОВОК, що яблука перед вживанням слід ретельно мити в гарячій воді.

ДОСЛІД  №  2

 Дві упаковки сиру кисломолочного розкладаємо на двох різних тарілках. Беремо йод і додаємо кілька крапель у кожну тарілку. Спостерігаєм, що в одній сир став темно-синій, а в другій – кольори йоду і сиру не змінилися. Синій сир ми отримали тому, що у його складі є рафінований крохмаль. Деякі виробники додають крохмаль, олію, соду і крейду в сир, аби збільшити його масу й отримати більшу вигоду. Найчастіше ці домішки додають у дитячі глазуровані сирки чи сиркові маси з наповнювачами, тож на смак їх не можливо відчути. Вони  призводять до харчових отруєнь, алергії, ожиріння тощо.

 

РОБИМО  ВИСНОВОК –  сир  із домішками вживати не можна.

ОСОБИСТА ГІГІЄНА

ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ

У людини ставлення до власного здоров’я формується з дитинства. Велике значення у збереженні та зміцненні здоров’я дитини має гігієнічне навчання та виховання. Це – обов’язок батьків.


Особиста гігієна – це догляд за своїм тілом та дотримання його в чистоті. Шкіра захищає тіло людини від хвороб. Коли дитина бігає, стрибає, їй стає жарко і на шкірі з’являються крапельки поту. Крім того, на шкірі є тонкий шар жиру,так званого шкірного сала. Якщо шкіру довго не мити, на ній накопичуються жир і піт, де і затримуються частки пилу.

 

Так, шкіра стає брудною, грубою і перестає захищати тіло.
Щоранку діти повинні вмиватися: мити обличчя, руки, шию, вуха. Також необхідно робити це після прогулянок та увечері.

 

Для процедури вмивання варто заздалегідь приготувати рушник і мило, за відсутності крана з водопровідною водою – кувшин або таз. Рушник слід вішати на гачок, а не накидати собі на шию чи плечі, бо на нього під
час умивання потраплятимуть бризки води і він буде мокрим і брудним. Умиватися краще роздягненим до поясу або в трусиках та майці. Спочатку варто гарно вимити руки з милом під струменем води, але в жодному випадку не мити руки в ємності. Руки слід намилювати один-два рази з обох боків та між пальцями, потім добре змити мильну піну та перевірити чистоту нігтів. І лише тоді, уже чистими руками, мити обличчя, вуха та шию. Після вмивання необхідно витертися насухо чистим, сухим рушником, який в кожної дитини має бути особистим. Якщо дитина добре вмивалася, то рушник залишатиметься чистим. 


Починаючи з чотирьох років, дитина має навчитися самостійно мити обличчя, вуха, верхню частину грудей і руки до ліктів, а з 5-7 – річного віку обтиратися до поясу. Варто допомогти дитині після вмивання гарно розтертися рушником до відчуття приємної теплоти.

Перед сном обов’язковим є миття ніг, тому що на них дуже сильно потіє шкіра і накопичується бруд. Якщо не мити ноги щодня, носити брудні шкарпетки, панчохи, то це все сприяє появі попрілостей та натирань, а також може призвести до виникнення грибкових захворювань. Після миття ноги необхідно ретельно витерти рушником, який спеціально призначений для цієї процедури.

Неоціненне значення має вечірній душ. Так, водні процедури ввечері мають не лише гігієнічне значення, але й сприяють загартуванню, добре впливають на нервову систему та сприяють швидкому засипанню.

Рекомендується старанно мити волосся, тому що на ньому накопичується багато шкірного жиру, бруду і пилу. Обов’язковою є гігієна нігтів на пальцях рук і ніг. Під довгими нігтями, зазвичай, накопичується бруд і видалити його важко, тому раз на тиждень нігті необхідно акуратно підрізати. В жодному випадку не можна гризти нігті!


Особливої уваги вимагають руки та їх чистота. Дитині мають пояснити, що руками вона тримає різні предмети: олівці, ручки, книжки, зошити, м’ячі, іграшки; гладить тварин, торкається різних предметів (ручок, ланцюгів, гачків та інших предметів) у туалетних кімнатах. Бруд, часто невидимий, що знаходиться на цих предметах, залишається на пальцях.

Якщо брати немитими руками продукти харчування, то бруд потрапляє спочатку до рота, а потім до організму. Тому необхідно мити руки перед їжею, після відвідування туалетної кімнати, після будь-якої іншої діяльності (прибирання кімнати, роботи на присадибній ділянці, гри з тваринами і тому подібне) та перед сном.
Дитина має стежити за чистотою зубів і доглядати їх, оскільки стан зубів впливає на здоров’я, настрій, міміку і поведінку людини.

Дуже важливо своєчасно розпочати догляд за порожниною рота і зубами дитини. Дитина має чистити зуби вранці і ввечері перед сном.


Із раннього віку необхідно привчати дитину користуватися носовою хустинкою. Варто пояснити, що під час кашлю чи чхання з носоглотки виділяється велика кількість мікробів і, якщо не користуватися носовою хустинкою, то разом з бризками відбувається зараження оточуючих. Дитина повинна мати окрему хустинку для носа і окрему хустинку для очей (особливо під час захворювання), щоб уникнути потрапляння інфекції з носа до очей і навпаки.

 

Хустинки мають бути завжди чистими. Змінювати їх необхідно щодня, навіть якщо вони не були використані. Витирати рот, обличчя, перев’язувати подряпину необхідно лише чистою хустинкою.

 

 

ЯК  УБЕРГТИСЬ  ВІД  ГРИПУ ПІД  ЧАС  ЕПІДЕМІЇ

Пам’ятка для батьків

  • Стежте за тим, аби дитина не контактувала з людьми із симптомами грипу (озноб, нежить, чхання та кашель).
  • Зведіть до мінімуму відвідування мість скупчення людей (магазинів, громадського транспорту, кінотеатру, цирку)
  • Застерігайте дитину не торкатися брудними руками їжі, очей, носа та рота.
  • Якщо поруч немає води, то користуйтеся спиртовмісним спреєм для рук.
  • Промивайте ніс сольовим розчином. Це очищує його від шкідливих мікроорганізмів, слизу та пилу.
  •  Навчить дитину користуватися медичною маскою під час перебування в громадських місцях. Її слід змінювати щотри години.
  • ü  Загартовуйте організм дитини та більше гуляйте з нею на свіжому повітрі.
  • ü Не допускайте переохолодження або перегрівання організму дитини.
  •  Дотримуйтеся режиму дня й привчайте до цього дитину.
  • Включайте до раціону дитини більше прородних вітамінів, що містяться у свіжих овочах і фруктах.
  •  Якомога частіше провітрюйте та брибирайте помешкання.  Раз на тиждень під час вологого прибірання використовуйте дезінфекійні засоби.
  •  Якщо на грип захворів хтось із членів родини, намагайтеся ізолювати його, особливо від дитини

 

Щодо напруженої епідемічної ситуації

 

Міністерство охорони здоров’я України та Міністерство освіти і наукиУкраїни  повідомляють, що в Україні за останні 5 років має місце нестійка епідемічна ситуація щодо інфекційних хвороб, яких можна запобігти проведенням імунопрофілактики.

Захворювання на кір, краснуху, епідемічний паротит, кашлюк, дифтерію набуває загрозливого характеру, про що свідчить чергування періодів підйому і спадку захворюваності, зменшення міжепідемічного періоду.

Ураховуючи, що ризик масового поширення зазначених інфекцій ообливо збільшується з початком навчального року, Всесвітньою організацією охорони здоров’я  рекомендовано  недопущення невакцінованих (за відсутності протипоказань) дітей у заклади освіти. Зазначена вимога передбачена в статті 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», відповідно до якої дітям, які не отримали профілактичні щеплення згідно з Календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється.

Відповідно до Календаря профілактичних щеплень в Україні, діти у віці до 6 років повинні бути щепленими проти гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту та Хіб-іфекцфї. У шестирічному віці проводиться ревакцінація проти дифтерії, правця, поліомієліту, кору, краснухи та паротиту. На сьогодні в Україні достатня кількість ефективних, якісних, беспечних та прекваліфікованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я вакцин, щоб охопити імунопрофілактикою всі вікові групи, які цього потребують.

Просимо бути відповідальними до здоров’я своїх дітей і неігнорувати заходи, спрямовані на попередження захворювання населення на інфекційні хвороби, яких можна запобігти шляхом імунопрофілактики.

 

ЯК  ФОРМУВАТИ  ПРАВИЛЬНУ  ХАРЧОВУ  ПОВЕДІНКУ  ДИТИНИ.

 

  •  Починайте із себе. Немає ліпшого способу сформувати або скорегувати звички дитини, ніж демонструвати бажану модель харчової поведінки
  • Дотримуйтесь режиму харчування. Дієтологи рекомендують їсти 4 – 6 разів на день
  • Подавайте їжу в призначеному для цього місці. Від ставлення сім’ї до процесу вживання їжі також залежать харчові звички дитини
  • Урізноманітнюйте раціон  дитини.Не готуйте часто її улюблену страву, запропонуйте спробувати щось нове. Завдяки цьому в дитини формуватиметься смакова цікавість
  • Подавайте страви та сервіруйте стіл естетично. Ароматна страва з гарним оформленням стимулюватиме зони головного мозку, що активують механізми травлення
  • Запропонуйте дитині визначити улюблені страви. Однак робіть це, якщо є додаткова алтернатива. Основну страву не замінюйте
  • Не перегодовуйте дитину. Кладіть на тарілку невелику  порцію. Якщо дитина відчує, що голодна, вона попросить ще
  • Не робіть із їжі винагороду. Дитина має отримувати солодощі разом з іншими стравами як невід’ємну частину раціону, а не як винагороду за хорошу поведінку чи щоб відволікатися від пустощів
  • Хваліть дитину навіть за незначне поліпшення їїхарчової поведінки

 

ЯК  ГОДУВАТИ  ДИТИНУ  У  ВИХІДН

 

  •  Годуйте дитину 4 – 5 разів на день із перервою між прийомами їжі в 3 – 4 години
  • Не давайте дитині між прийомами  їжі солодощі
  •  Складайте дитячий раціон так, щоб він містив у достатній кількості білки, жири, вуглеводи, макро- та мікроелементи, а також вітаміни
  • Давайте дитині воду. Соки або чаї не замінять її в раціоні, якими корисними вони не були б
  • Уріноманітнюйте детячий раціон. Через одноманітність зменшується кількість шлункового соку, а отже – знижується апетит і гірше засвоюється їжа
  • Діліть котлету та рибу на шматочки, але лише після того, як дитина побачить готову страву
  • Навчіть дитину їсти м’ясо й рибу з гарніром
  • Орінтуйтеся на  апетит дитини. Не годуйте її насильно. Поганий апетит може свідчити про хворобу
  • Підтримуйте в дитини під час прийому їжі гарний настрій. Це важливий чинник хорошого апетиту

Профілактика дитячих шкірних хвороб

У першу чергу, необхідно дотримання всіх правил гігієни житла, тіла й одягу. Також потрібно правильне харчування з достатньою кількістю вітамінів, правильний режим. Як тільки ви виявили у одного з дітей шкірне захворювання  виключити спільне користування речами і т.д. Більшість гнійничкових, грибкових і вірусних захворювань заразні і легко передаються від хворих дітей або тварин. Часто шкірні захворювання викликаються алергенами – харчовими, ароматами, медикаментами. Їх необхідно вчасно виявити. Шкіра дітей легко забруднюється, особливо під час гри на вулиці, дачній ділянці. Мікроби з пилу і бруду легко проникають в дитячу шкіру. Чим рідше вона пошкоджується і забруднюється, тим рідше виникає такий різновид шкірних захворювань, як гнійничкові. При грибкових захворюваннях (це трихофітія, або стригучий лишай, а також опік) хвору дитину потрібно негайно ізолювати від контакту з іншими дітьми і показати лікарю. Дитину, якавидужала допускають у дитячий колектив тільки після того, як він пройде триразовий аналіз на грибок. Ізолюють від оточуючих і хворого на коросту. Для попередження корости потрібно стежити за здоров’ям домашніх собак і кішок, які можуть переносити захворювання. Обов’язково потрібно дотримуватися гігієни ліжка, одягу, іграшок – в них може «оселитися» коростяний кліщ. Профілактика дитячих хвороб зміцнить здоров’я Вашого малюка та подарує радість життя та спілкування. Будьте здорові!

Як зміцнити імунітет і дорослим і малим

Харчуйтеся так, щоб поповнювати запаси eнepгіі і відновлювати сили.
Від того, як ви харчуєтеся та п’єте у сезон холодної погоди також залежить стан вашого здоров’я та імунітету.
Правильне харчування допомагає регулювати температуру тіла та забезпечує достатню кількість eнергіі для працюючих м’язів.
Тому харчування повинно бути таким, щоб eнергіі утворювалося більше, оскільки в холодну погоду обмін речовин підвищується, і для зігрівання та зволоження повітря витрачається більше енергії, ніж при звичайній температурі.

  ЩЕПЛЕННЯ ДОШКІЛЬНИКІВ

У відповідності до Положення про дошкільний навчальний заклад, затвердженого постановою уряду №305, прийом дітей в дошкільний учбовий заклад здійснюється керівником протягом календарного року на підставі заяви батьків або осіб, які їх замінюють, медичної картки про стан здоров’я дитини, довідки дільничного лікаря про епідеміологічне оточення та свідоцтва про народження.

Для прийому дітей до дошкільного навчального закладу (групи) компенсуючого типу додатково подається висновок психолого-медико-педагогічної консультації, територіального лікувально-профілактичного закладу чи тубдиспансеру, направлення місцевого органу управління освітою.

Міністерство також надало роз’яснення щодо питань необхідності профілактичних щеплень дітей.

За повідомленням відомства, особам, які не досягли п’ятнадцятирічного віку, профілактичні щеплення проводяться за згодою їх об’єктивно інформованих батьків, які мають право відмовитися від щеплень за відсутності повної об’єктивної інформації про вплив щеплень на стан здоров’я і подальші наслідки.

У міністерстві підкреслили, що право на відмову від щеплень закріплене і в Положенні про організацію і проведення профілактичних щеплень, затвердженого наказом МОЗ України від 03.02.2006 р. №48.

У разі, якщо профілактичні щеплення дітям проведено з порушенням установлених строків у зв’язку з медичними протипоказаннями, при благополучній епідемічній ситуації за рішенням консиліуму відповідних лікарів, вони можуть бути прийняті до відповідного дитячого закладу та відвідувати його.

Питання про відвідування дошкільного навчального закладу дітьми, батьки яких відмовляються від щеплень вирішується лікарсько-консультативною комісією, згідно наказу Міністерства охорони здоров’я України №434 від 29.11.2002 та затвердженого цим наказом примірного “Положення про підготовку дітей на педіатричній дільниці до відвідування дошкільного та шкільного загальноосвітнього навчального закладу”.

В Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту зазначили, що відмова керівника дошкільного навчального закладу у прийнятті дитини до закладу без відповідних профілактичних щеплень суперечать діючому законодавству України.

За наявності відповідних медичних довідок встановленого зразка із висновком лікаря, у якому зазначено, що дитина може відвідувати дошкільний навчальний заклад, керівник закладу зобов’язаний прийняти дитину до закладу.

 

Харчування у зимовий період

У зимовий період раціон малюка має бути висококалорійним, вміщувати багато білків, вуглеводів і вітамінів. Рис, гречана та вівсяна каші, біле куряче й індиче м’ясо, риба, нежирні свинина і яловичина мають складати основу харчування.

І звісно ж, не можна забувати про овочі і фрукти. Холодної пори найважливішим є вітамін С, який захищає дитячий організм від застуди. Його у великій кількості містять петрушка, солодкий болгарський перець , брюссельська, цвітна, білоголова капусти та шпинат.

Аби максимально зберегти цінні речовини в овочах, варіть їх не надто довго. Найбільш корисними фруктами взимку вважаються ківі, лимон, апельсин, грейпфрут і мандарин. Якщо у малюка діатез чи алергія на ці фрукти, замінити їх можуть морожені ягоди: суниці, малина, чорна смородина, аґрус.

    Застуді – жодного шансу

Якщо помітили у малюка перші ознаки застуди, негайно починайте лікування. Три – чотирирічному малюкові приготуйте гарячу ванночку для ніг. Для цього залийте суміш із чотирьох столових ложок лікарських трав(листя волоського горіха і ромашки) чотирма літрами гарячої води. Нехай дитина попарить ніжки десь п’ять хвилин. Потім ретельно витріть ступні, натріть їх спиртом, надіньте спочатку бавовняні, а потім вовняні шкарпетки і вкладіть малюка у ліжко періодично пропонуйте йому випити щось тепле, скажімо, липовий чай з малиною – рідина виводить з організму продукти інтоксикації.

У малюка нежить? Допоможе інгаляція. Кілька крапель ароматичної олії чайного дерева, шавлії, евкаліпту тощо нанесіть на хустинку, яку повісьте над ліжком. Подрібнені цибулю та часник загорніть у марлеву торбинку і на одну хвилину піднесіть до носа дитини.

Організовуємо карантин удома

Сприйнятливість організму дитини до вірусних інфекцій дуже висока. Вони поширюються повітряно-крапельним шляхом. Хворий чхає або кашляє, і в повітря разом з частинками слини або носового слизу потрапляють віруси. Якщо вдома хтось із членів родини захворів, потрібно вжити всіх заходів, щоб зменшити кон­центрацію вірусу в повітрі і обмежити потрапляння інфекції на предмети побуту. Для того щоб правильно організувати карантин удома, скористайтеся такими пра­вилами.

Ізолюйте хворого

Це допоможе уникнути розповсюдження хвороботворної інфекції в помешканні. Виділіть, за можливості, хворому окрему кімнату. Без особливої потреби іншим членам сім’ї, а над­то дітям, ліпше не заходити туди.

Провітрюйте приміщення

Не забувайте провітрювати помешкання, а особливо кімнату хворого. Так можна значно зменшити концентрацію вірусу в повітрі. Найліпше провітрювати приміщення 3-4 рази на день протягом 20-30 хв.

Проводьте вологе прибирання

Це зменшить концентрацію вірусу, як у кімнаті хворого, так і в усьому помешканні, адже в пилу вірус швидко накопичується.

Використовуйте окремий посуд

Виділіть хворому окремий набір посуду. Стежте, щоб ніхто не користувався ним. Періо­дично обдавайте цей посуд окропом.

Виділіть окремий рушник

У хворого має бути окремий рушник, яким буде користуватися тільки він. Рушник має бути в кімнаті хворого, а не у ванній, якою користуються інші члени родини.

Використовуйте одноразові хустинки

Використання одноразових паперових хустинок убезпечить інших членів сім’ї від зара­ження, адже їх можна викинути, а не прати і тим самим поширювати віруси.

Вдягайте марлеву пов’язку під час догляду за хворим

Це дасть змогу уникнути потрапляння вірусів до організму того, хто доглядає за хворим. Марлеву пов’язку слід міняти щодня.

Пам’ятайте

Хворий особливо заразний під час інкубаційного періоду хвороби, коли ще немає симп­томів захворювання, і в перші 5-7 днів хвороби. Ризик зараження остаточно зникає тоді, коли у хворого нормалізується температура тіла.

Харчування дитини під час захворювання

Щоб дитина якнайшвидше видужала, дуже важливо під час захворювання правильно організувати її харчування. З цього приводу можна проконсультуватися з лікарем чи медичним працівником дошкільного навчального закладу та дотри­муватися наведених нижче рекомендації.

Не примушуйте дитину їсти

Зазвичай батьки, коли під час хвороби дитина відмовляється їсти, примушують її до цьо­го. Це неправильно, адже під час недуги дитячий організм спрямовує всі сили на боротьбу із захворюванням, а не на перетравлення їжі. Тому батьки мають прислухатися до бажань дитини та обирати для неї той раціон та режим харчування, завдяки якому дитячому ор­ганізму буде легше впоратися із хворобою.

Давайте дитині багато теплого пиття

На початковій стадії захворювання, що зазвичай супроводжується високою температурою, дитячий організм дуже сильно зневоднюється. Тому дитині потрібно давати багато тепло­го пиття, зокрема молоко з медом, чай із малиною чи лимоном, відвар шипшини тощо.

Забезпечте дитину вітаміном С

Що ліпший імунітет у дитини, то швидше вона одужає. Для підтримання імунітету дитина має регулярно вживати продукти, багаті на вітамін С. Джерелами вітаміну С є свіжі овочі та фрукти. Проте цитрусові дітям слід пропонувати обережно, адже вони можуть спричи­нити алергію. Найліпше джерело вітаміну С, особливо взимку, — квашена капуста

Годуйте дитину кашами.

Каші багаті на мінерали, залізо, вітаміни групи В і рослинні білки. Найбільш цінними за вмістом корисних речовин є вівсяна і гречана каші, тому їх слід пропонувати дитині на­самперед. Рідкі або напіврідкі каші під час захворювання дитина сприймає легше. Доціль­но варити каші на молоці або м’ясному бульйоні.

Подавайте дитині молочні продукти за її бажанням

Якщо дитина любить молоко, слід пропонувати його в різноманітних видах. Найліпше під час захворювання — молоко з медом, а також кисломолочні продукти. Вони швидко за­своюються організмом, що під час хвороби дуже важливо. Утім іноді ослаблений дитячий організм не сприймає молоко. У цьому разі не варто наполягати на його вживанні.

Вводьте м’ясо в дитячий раціон поступово

У період загострення хвороби, доки тримається висока температура, діти зазвичай від­мовляються від м’яса. Однак, коли пік хвороби минає, можна спробувати знову ввести його в раціон. Усі м’ясні продукти пропонуйте у відварному та протертому вигляді

Якщо в дитини після одужання не підвищився апетит, шлунок не сприймає їжу аж до блю­вання, в жодному разі не вдавайтеся до самолікування. Ці прояви можуть бути реакцією шлунково-кишкового тракту на антибіотики або бути спричинені дисбактеріозом абощо. Тому батькам слід терміново звернутися до лікаря для визначення подальшої стратегії лі­кування дитини.

Зручно: скоро ми у соціальних мережах